Noorwegen, deel 5 - Reisverslag uit Eidfjord, Noorwegen van Ronald en Yvonne Otte - WaarBenJij.nu Noorwegen, deel 5 - Reisverslag uit Eidfjord, Noorwegen van Ronald en Yvonne Otte - WaarBenJij.nu

Noorwegen, deel 5

Door: Yv en Ro

Blijf op de hoogte en volg Ronald en Yvonne

03 Juni 2016 | Noorwegen, Eidfjord

Donderdag 2 juni blijven we in de buurt, in toeristenplaats Flåm, op 10 km afstand van Aurland. We hebben deze vakantie nog niet zoveel mensen bij elkaar gezien, wat een drukte. Er is een groot Brits cruiseschip aangemeerd (die hadden we al voorbij zien varen), en er zijn heel veel bussen met groepen reizigers.
We hebben voor vandaag 2 excursies geboekt, een boottocht door de fjorden en een treinreis.
Als eerste de boottocht. Per bus zijn we in 20 minuten en 20 kilometer (waarvan de helft tunnels) naar Gudvangen gereden. Daar zijn we op de boot gestapt terug naar Flåm. Het eerste stuk vaar je dan door het Nærøyfjord, het smalste fjord van Europa. Deze komt uit in het Sognefjord en Aurlandfjord, waaraan ook Flåm ligt. Je vaart eigenlijk in een u-vorm. De tocht duurt ongeveer 2 uur. Onderweg was weer veel moois te zien. En we kwamen ook langs Aurland, waar we 'ons' huisje aan het water zagen staan.
Na de boottocht hadden we 2 uur de tijd om te lunchen en rond te kijken in Flåm. En dat is ruim voldoende, want groot is het er niet. Na het bezoek aan het spoorwegmuseum (over deze spoorlijn) hebben we met vele anderen (uitverkochte trein) een retourtje Flåmsbana gedaan. Dit is een bergspoorweg van Flåm naar Myrdal, van 0 meter naar 865 meter hoogte! Het steile spoortraject is 20 km lang, heeft 20 tunnels en is in 20 jaar gebouwd. Onderweg wordt ook nog een korte stop gemaakt bij de Kjosfossen waterval. Een hele mooie rit, die we ook weer naar beneden maken.
Vannacht nog een nachtje in ons huisje doorgebracht.

Vrijdag 3 juni verlaten we Aurland en rijden we via een omweg naar Eidfjord.
Het eerste stuk is weer een flinke klim. De helft van de route naar boven gaat met tunnels, veel tunnels. En veel bochten, nog net geen haarspeldbochten in de tunnel, maar wel bijna 360 graden rond. Knap hoe ze dat kunnen maken.
De eerste 150 km van onze reis vandaag zijn gewoon reiskilometers, dus geen toeristische route. De uitzichten zijn echter zo mooi vandaag dat wij denken dat ze hier best een toeristische route van kunnen maken. Na elke bocht weer een ander uitzicht op de bergen en vlaktes, prachtig.
De echte toeristische route van vandaag is Hardangervidda. Een route van 67 km, langs het Hardangervidda NP, het grootste nationale park van Noorwegen. Vooral het laatste stukje van de route is ongelooflijk mooi. Zoals de Vøringfossen, een beroemde waterval die 145 meter naar beneden stort. Bovenaan de waterval zijn diverse uitkijkpunten waarbij je ook de Måbødalen inkijkt. Måbødalen is een smalle, steile vallei met bossen, rotsen en watervallen. Een prachtplaatje.
Als laatste vandaag een bezoek gebracht aan het Natuurcentrum Hardangervidda. Een museum over de flora en fauna van het Hardangervidda plateau en natuur en klimaat van Noorwegen.
Alles was vandaag sowieso supermooi, mede dankzij het weer. Een blauwe lucht en bij aankomst in Eidfjord zelfs 26 graden. Dat zijn hier hele hoge temperaturen.
Morgen gaan we naar Bergen, dan hebben we als het goed is ook zonnig weer met zo'n 22 graden. Perfect.

Groetjes, Yv en Ro

• 03 Juni 2016 - 22:15

Trudi En Jan:

We genieten nog steeds met jullie mee, prachtig daar !

• 03 Juni 2016 - 22:59

Annelies:

Wat een fantastisch land is Noorwegen toch. Zo ontzettend veel natuurschoon. Hopelijk kunnen jullie al dat moois opslaan op jullie eigen "harde schijf" (geheugen). De foto's zijn natuurlijk een goede steun.
    Geniet lekker verder en ook van het goede weer!

• 05 Juni 2016 - 13:38

Pa En Ma:

Onderweg zal zeker veel te bewonderen zijn van de natuur. wat ik niet wist gat jullie een eigen huisje hadden in Noorwegen, onderweg tijden de tocht in het Aurlandfjord moet dit zichtbaar zijn.
    Bij thuiskomst moet daar maar iets meer over vertellen.
    Het aantal foto's zullen ook zeker niet meer te tellen zijn en moeilijk een keuze te maken welke wel of niet in het album komen.
    Fijn dat jullie nog wat van het mooie weer kunnen genieten.

Neen wat rust in Stavanger het is niet niks wat jullie presteren.

groetjes ,
    Pa en Ma

• 05 Juni 2016 - 13:48

Roger:

Håbben jeullie søms en Nørske vertælcompjuter øp den køppe gètikt? Git steids better!

Net even de satellietfoto bekeken, over heer Noorwegen geen wolkje te zien. Wat wit is is sneeuw.
    Ik verwacht wel een paar bruine gezichten te zien straks :-).

Ha det gøy!