Polen, slot - Reisverslag uit Elst, Nederland van Ronald en Yvonne Otte - WaarBenJij.nu Polen, slot - Reisverslag uit Elst, Nederland van Ronald en Yvonne Otte - WaarBenJij.nu

Polen, slot

Door: Ottesmid

Blijf op de hoogte en volg Ronald en Yvonne

27 September 2010 | Nederland, Elst

Hoi,

Daar zijn we nog een keer, vanuit Nederland intussen.

Zaterdagochtend hebben we nog even door Kudowa Zdroj gewandeld en zijn toen vertrokken naar het Gory Stolowe Nationaal Park. Daar hebben we één van de twee trekpleisters bezocht, te weten Bledne Skaly. Dit is een rotspark met grillig uitgesleten steenformaties. Er is een wandelroute aangelegd die soms tussen loodrechte wanden doorgaat. Het is absoluut geen attractie voor mensen die slecht ter been zijn. Af en toe moet je bukken, zijwaarts lopen, in een rare bocht wringen of allemaal tegelijk. Als je het labyrint door bent ga je via de ‘buitenkant’ terug naar het beginpunt. Klimmen en dalen via een bospad met boomwortels en veel keien en stenen. Dit was bijna nog een grotere uitdaging. Maar het is absoluut een aanrader mocht je nog eens in de buurt komen. Houd er overigens wel rekening mee dat je met de auto op de hele uren naar de parkeerplaats toe mag en op de halve uren deze weer mag verlaten! De toegangsweg is namelijk te slecht om auto’s te laten passeren. Wij moesten bijna een half uur wachten.
In de middag kwamen we aan in Wroclaw. Een grote stad met bijna 650.000 inwoners. Het was deze dag heerlijk weer, dus het was een prima wandeling naar het oude centrum. Ook Wroclaw heeft een prachtig oud centrum, met een gigantische Rynek (Marktplein). Op het plein bevinden zich nog enige panden, waaronder het mooie stadhuis. Alle panden rondom het plein zijn opgeknapt en van alle kleuren voorzien. En weer rondom terrassen, dat maakt het heel gezellig, zeker met mooi weer. We hebben dan ook heerlijk buiten, bij één van de restaurants op het plein, gegeten. Momenteel is er een kunstproject, met kabouters. Overal in de stad vind je kleine beeldjes en ze beelden van alles uit. We hebben er verschillende gezien, maar waarschijnlijk ook een hoop gemist.

Zondagochtend zijn we op tijd opgestaan voor onze terugreis naar Nederland. Een reis van ruim 900 kilometer. Ondanks dat we het grootste deel van de dag regen hebben gehad is de reis toch voorspoedig gegaan. Geen lange files zoals op de heenweg en op zondag bijna geen vrachtverkeer, dat scheelt al een hoop. Om 19.00 uur waren we weer thuis, in het zonnige Elst.
Onderweg hebben we nog wel dat tragische busongeluk bij Berlijn gezien. We kwamen over het viaduct waar de bus is gecrasht en draaiden zo de snelweg op, langs de rampplek op de andere rijbaan. Het zag er vreselijk uit, die bus te midden van tientallen ambulances, brandweer-, en politiewagens. Het was ons meteen al duidelijk dat er dodelijke slachtoffers bij moesten zijn. Later werd dat ook bevestigd op het nieuws.

Polen heeft ons verrast. Het is een land waar je soms terug gaat in de tijd, bijvoorbeeld in de dorpen en buitenwijken van steden. Maar er zijn ook veel moderne, nieuwe winkelcentra. En zeker in de steden hebben ze de oude centra opgeknapt. We hebben ons bijna overal kunnen redden met Engels of Duits. Maar een boekje Pools voor beginners is toch ook wel handig, al is het alleen maar om de menukaart te begrijpen als er een keer geen vertaling aanwezig is.
Wat wel jammer is, maar daar komt misschien nog wel een keer verandering in, is dat hier veel is ingesteld op Poolse toeristen. Dus dat betekent dat bij de toeristische trekpleisters niet overal een vertaling of anderstalige gids aanwezig is.
Waar men in ieder geval druk mee bezig is, is de weg. Door het hele land hebben we bijna iedere dag met één of meerdere wegwerkzaamheden te maken gehad. Onder andere door steun van de Europese Unie worden de wegen opgeknapt. En dat zijn niet alleen de snelwegen (die hebben wij namelijk niet zoveel gebruikt). Er zijn nog genoeg wegen op te knappen, maar gelukkig is er ook al veel verbeterd.
En een groot voordeel van Polen blijft het feit dat het een goedkoop vakantieland is. Eten en drinken zijn hier veel goedkoper dan in Nederland. En de toegangsprijzen voor attracties zijn meestal ook lager geprijsd dan bijvoorbeeld in Frankrijk en Nederland. Overnachten kun je in alle prijsklassen, ook de middenklasse hotels middenin in het centrum zijn (via internetaanbiedingen) goed betaalbaar.

Waar het verslag volgend jaar vandaan komt is nog niet zeker, maar waarschijnlijk zal het weer uit Amerika komen. Maar dat laten we jullie tzt wel weten.

Do widzenia!
Yv en Ro.

PS Wanneer de foto’s op onze website ‘picasaweb.google.com/ottesmid’ staan weten we nog niet. Ze moeten eerst nog even worden uitgezocht.

• 27 September 2010 - 22:02

Freriks:

Hallo luitjes, nou we hebben genoten van jullie uiterst informatieve verslagen. Een tourguide is er niets bij. Blij dat jullie weer veilig thuis zijn en de honeymoon dus richting USA....?
    Groeten, G, V & K